Skip to main content

Mediation bij scheiding

Een scheiding heeft vaak ingrijpende gevolgen, zowel financieel als emotioneel. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een keuze voor mediation bij scheiding bijdraagt aan welzijn voor de scheidende partners en kinderen. Juist het emotionele aspect krijgt veel aandacht, waardoor de partners in staat worden gesteld goed afscheid van elkaar te nemen. Daardoor verloopt het financiële aspect van de scheiding vaak een stuk vlotter en kunnen er op de toekomst gerichte keuzes worden gemaakt.

Ouderschapsplan

In de gesprekken zal aandacht gegeven worden aan de scheidingsmelding van de ene partner en aan de rouwverwerking van de andere partner. Nadat de emoties een plek hebben gevonden zal aandacht besteed worden aan het ouderschapsplan. Het huwelijksvermogen moet verdeeld worden  en zullen eventuele knopen doorgehakt moeten worden. Een berekening van kinderalimentatie en/of partneralimentatie maakt deel uit van de dienstverlening.

Scheidingsovereenkomst

Het uiteindelijke doel is dat een scheidingsovereenkomst en/of ouderschapsplan ondertekend wordt, waarna de partijen een gemeenschappelijk verzoek tot ontbinding van het huwelijk bij de rechtbank door een advocaat kunnen laten indienen.

Aan het einde van een succesvolle echtscheidingsbemiddeling hebben partijen een convenant ondertekend dat ingediend moet worden door een advocaat om een beschikking te krijgen van de rechter. Nadat de beschikking is ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie is de echtscheiding voltooid.