Skip to main content

Oprichting & aansluiting bij Register Erkend Scheidingsadviseur

By 12 oktober 2022november 4th, 2022Zuidwest Mediation

Scheidingsland is behoorlijk in beweging. En waar moet je als consument op letten als je te maken hebt met een scheiding en hiervoor een scheidingsmediator nodig hebt?

Laat ik eerlijk zijn. Er zijn heel veel mediators die scheidingen begeleiden. Als consument heb je dus enorm veel keuze om een mediator een opdracht te geven om jouw scheiding af te wikkelen. Alleen, hoe weet je of iemand voldoende vakkennis heeft om jouw scheiding te kunnen af te kunnen wikkelen? Voor veel consumenten is het enorm lastig om een goede mediator te vinden. In deze blog schrijf ik over kwaliteitsregisters, waarop je als consument mag vertrouwen.

MfN erkende mediator

Als mediator ben ik aangesloten bij het MfN, een landelijk kwaliteitsregister. Om geregistreerd te blijven dien ik jaarlijks intervisiebijeenkomsten en cursussen te volgen om mijn registratie op peil te houden. Dat is een kwaliteitswaarborg voor jou als consument. Je mag ook gebruik maken van het klacht- en tuchtrecht als je vindt dat je mediator verkeerd heeft gehandeld. Dat is een kwaliteitswaarborg. Toch vind ik het alleen voldoen aan de eisen voor het MfN onvoldoende.

Na flinke ervaring opgebouwd te hebben met het afwikkelen van scheidingen vind ik het zelf ontzettend belangrijk dat je als consument erop mag vertrouwen dat je een goede mediator in de arm hebt genomen. Het afwikkelen van een scheidingsdossier vereist vakkennis, want je hebt als consument recht op goede juridische informatie. En het afwikkelen van scheidingen is een specialisme, dus vraag je mediator hoeveel zaken hij op jaarbasis afwikkelt. Zodoende weet je direct of je met een ervaren mediator van doen hebt. Om de kwaliteit van een scheidingsproces te bevorderen ga ik me aansluiten bij een nieuw op te richten register zodra het eerste examen zal worden georganiseerd. Het nieuwe register beoogt de kwaliteit op gebied van de juridische, financiële en fiscale aspecten bij scheiding te waarborgen.

Register Erkend Scheidingsadviseur

Aan een scheiding zitten met name veel financiële aspecten. De wetgever beschouwt het instituut huwelijk of geregistreerd partnerschap als een financiële constructie. Dat betekent dat een goede mediator kennis dient te hebben van de verschillende soorten vermogensafwikkeling en huwelijkse voorwaarden en wat de regels zijn rondom toeslagen en heffingkortingen. Immers ook de belastingdienst is een instantie waarmee je na je scheiding mee te maken hebt of gaat krijgen. Mogelijk heb je als gescheiden vader of moeder recht op huurtoeslag of zorgtoeslag na scheiding. Het is fijn als je daarover geïnformeerd wordt. Ook is het voor jou als consument plezierig als er een alimentatieberekening kan worden gemaakt zonder dat je naar een ander hoeft te gaan voor dit deel van een scheidingsproces.

Om me nog meer als mediator met vakkennis over scheidingen te presenteren zal ik me aansluiten bij het nieuwe register. Ook om mijn deel aan het consumentenvertrouwen te vergroten. Het is nog onbekend wanneer het eerste examen voor het nieuwe register zal worden afgenomen. In een volgende blog zal ik daarover berichten.

Meer informatie nodig?

Heb je vragen over deze blog of wil je weten hoe ik je als scheidingsmediator kan helpen? Neem gerust contact met mij op en ik help je snel verder.