Skip to main content

Indexeren van kinder- en partneralimentatie

By 22 november 2022Zuidwest Mediation

Niet alleen pensioenen worden geïndexeerd. Ook de kinder- en partneralimentatie is onderhevig aan indexering. In deze blog leg ik uit hoe je de indexering van de kinder- en partneralimentatie op een makkelijke manier zelf kunt toepassen.

In de Staatscourant van 8 november 2022 heeft de Minister voor Rechtsbescherming het indexeringspercentage voor 2023 bekend gemaakt: 3,4%. Dat betekent concreet dat de kinderalimentatie die je met elkaar hebt afgesproken met dit percentage wordt verhoogd. Echter, dat gebeurt niet vanzelf. Je zult zelf het indexeringspercentage moeten toepassen op de afgesproken alimentatiebedragen. Je zult je vast afvragen hoe je dit op een eenvoudige manier kunt doen.

Het LBIO, het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, een overheidsdienst, is belast met het innen van alimentatiegelden. Daarmee wordt bedoeld dat je bij deze dienst terecht kunt als de alimentatieplichtige de afgesproken alimentatie niet meer betaalt. Deze dienst helpt je om de kinderalimentatie en/of partneralimentatie te innen. Op haar website lees je hoe dat in zijn werk gaat. Overigens vind je op de website veel nuttige informatie over het onderwerp alimentatie in de vorm van antwoorden op veelgestelde vragen over dat onderwerp.

Indexering alimentatie berekenen

Ook voor het indexeren van de alimentatie biedt de genoemde dienst een rekenmodule aan. Op hun website kan je het afgesproken bedrag aan alimentatie invoeren en de rekenmodule past de indexering voor je toe. Het is een handig hulpmiddel en ik raad je dan ook aan om deze rekenmodule te gebruiken. Het is eenvoudig toe te passen en je bespaart geld, omdat je dit op een makkelijke manier zelf kunt doen. En je mag ervan uitgaan dat deze website betrouwbaar is, omdat het onder de verantwoordelijkheid van de overheid valt.

Indexering van alimentatie onderhandelbaar

Het indexeren van alimentatie is een onderhandelbaar onderwerp tijdens het vaststellen van de hoogte en duur van de alimentatie. Onderhandelbaar betekent dat je niet verplicht bent om de jaarlijkse indexering toe te passen. Alleen je moet er wel wat over afspreken. Bijvoorbeeld als je loon nauwelijks meer stijgt is een jaarlijkse indexering van alimentatie best wel een heikel punt. Ik, als mediator, kan je erbij helpen om het gesprek over dit onderwerp aan te gaan.

Hulp nodig bij de indexering van alimentatie?

Vanzelfsprekend kan ik de alimentatie voor je uitrekenen. Dat hoort bij de basis van een goede mediator. De alimentatieberekening wordt uitgevoerd op basis van de daarvoor geldende normen. Die normen worden door rechters, advocaten en mediators gehanteerd. Ook voor een nieuwe draagkrachtberekening kun je bij mij, Bart Verberne, terecht. Heb je vragen over de indexering van alimentatie of wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.