Skip to main content

Ouderschapsplan tijdens de feestdagen

By 22 december 2022Zuidwest Mediation

Het einde van het kalenderjaar nadert en misschien heb je het afgelopen jaar je relatie verbroken of ben je gescheiden. Mocht je je relatie via mediation hebben beëindigd, dan heb je vermoedelijk ook een ouderschapsplan laten opstellen. De feestdagen vormen een lakmoesproef voor het uitvoeren van het ouderschapsplan.

Verdeling van het ouderschap rondom feestdagen

Veel ouders kiezen ervoor om de feestdagen te verdelen. Soms in een strak schema, soms in een jaarlijks wisselend schema. Dat schept veel helderheid naar elkaar toe en deze keuze is ook goed te begrijpen. Immers duidelijkheid veroorzaakt het minste problemen. Daarbij geldt wel dat beide ouders zich aan de gemaakte afspraken houden. Betrouwbaarheid staat voorop. Met name voor de kinderen geeft dit veiligheid, hetgeen een basisvoorwaarde voor hun ontwikkeling is. En het is ook een respectvolle manier van met elkaar omgaan tegenover de andere ouder van je kind. Kan het ook anders?

Rechtvaardige verdeling van het ouderschap

Zelf ben ik groot voorstander om per jaar te bekijken wat een rechtvaardige verdeling van de feestdagen zal zijn. In beginsel is dat niet echt een afspraak, want in het ouderschapsplan staat “in onderling overleg”. Als je dus deze “afspraak” hebt gemaakt, heb je waarschijnlijk al lang de planning rond. Vroegtijdig beginnen helpt, ook omdat er veel agenda’s met elkaar afgestemd moeten worden. Vaak hebben naast ouders ook grootouders een agenda. Het grote voordeel, en tegelijkertijd ook moeilijkheid, is dat je zelf ruimte krijgt om het eens anders te doen en je blijft met elkaar in overleg. Dat met elkaar in overleg blijven was ook nodig toen de relatie intact was.

Maak dus tijdig een afspraak met elkaar als ouders om de dagen te verdelen. Houd rekening met elkaars wensen, maak een afspraak en houd je eraan! Zo investeer je in goed ouderschap waar je zelf, maar bovenal je kinderen gebaat bij zijn. Op die manier bezorg je iedereen feestelijke feestdagen. Mocht blijken dat het maken van afspraken niet zo goed lukt, investeer dan eens in het nieuwe jaar om hierover onder begeleiding van een neutrale mediator eens te spreken. Ik kan je helpen om destructieve communicatiepatronen om te buigen, zodat je samen het ouderschap weer kunt vormgeven. Vertrouw op jezelf dat het lukt!

Ik wens ouders, grootouders en kinderen feestelijke dagen toe.

Mediation inschakelen voor beter ouderschap?

Mocht je hulp nodig hebben bij het maken van goede afspraken die voor jullie als ouders en kinderen werken, help ik, Bart Verberne, jullie daar graag bij. Samen met jou, je partner en kinderen kijken we stap voor stap naar wat jullie wensen zijn. Zo brengen we structuur aan in het leven van jullie als gescheiden ouders en dat van de kinderen. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.